Brod na Kupi

Gornji tok rijeke Kupe, koji dijelimo sa susjednim općinama Brod Moravice i Čabar, sjeverni je dio znan pod nazivom Kupska dolina. Najveće naselje uz gornji tok ove rijeke je Brod na Kupi. Kupska dolina je turistički najrazvijeniji dio delničkog kraja, pa i Gorskog kotara u cijelosti. Ovdje se niska, duboko usječena dolina Kupe kao topli klin zabija u temperaturno hladni gorski kotar što povećava mogućnost uzgoja starih sorta jabuka, te ostalih sorti voća i povrća koje u ostalim dijelovima gorskog kotara rode kasnije ili uopće ne dozrijevaju. Kupa i njeni pritoci su pogodni za sportski ribolov, a za planinare i ljubitelje hodanja veći dio doline ponuđen je kroz goranski planinarski put.

Hidromorfološki gledano, Kupska dolina je kanjon s malim kotlinskim proširenjima u kojima su nastali slikoviti zaseoci jedan nedaleko drugoga. Brod na Kupi je brodska dolina u malom. Ona je kulturno historijsko naslijeđe koje posjeduje ovo naselje s jedva 176 stanovnika.

U Brodu na Kupi možete odabrati način na koji želite upoznati rijeku Kupu, rafting ili plovidbu kanuima koja završava na rekreacijskom piknik-prostoru nedaleko od sela Čedanj. Osim toga možete uživati u prirodnoj hidromasaži malih brzaka Kupe na plaži lokaliteta Pritiske, nedaleko naselja Gustog Laza ili uživati u čarima sportskog ribolova i mušičarenja.

Posjetiteljima su dostupni i podaci o režimu lova na svakom od riječnih tokova toga područja: Kupi, Kupici i Curku. U rijekama se od ribljih vrsta mogu loviti: obična i potočna pastrva, lipljan, klen, mrena i druge.

Od kulturnih znamenitosti Brod na kupi može se podičiti dvorcem obitelji Zrinski iz XVII. stoljeća koji se nalazi u samom središtu mjesta. Od nekadašnje slave i plemićkih simbola ostao je samo buzdovan, postavljen visoko na vrhu kule dvorca. Taj dvorac i utvrda s teško okovanim vratima, puškarnicom i tunelom iskopanim u podzemlju trebao je poslužiti za obranu i spas u velikoj nevolji. S obzirom na dvojaku ulogu na njemu nema graditeljske raskoši. Sve odiše jednostavnošću, masivnošću i čvrstoćom. Stara vrata još su okovana kračunima i čvrstom bravom, a izlizane kamene ploče prizemlja govore o prohujalim vremenima. Iza utvrde smještena je crkva Svete Marije Magdalene koju je 1670. godine dao izraditi hrvatski plemić Petar Zrinski. Crkva je nekad zajedno sa dvorvem bila opasana obrambenim zidom, i sa dvorcem je nekada činila cjelinu. Mnogim obnovama crkvi je promijenjen izgled.

U selu Homer nedaleko od Broda na kupi nalazi se ribogojilište pastrve, gdje u svakom trenutku možete dobiti svježu ribu.

U dolini rijeke Kupe nalaze se najveće hidrografske i estetske vrijednosti ovog planinskog kraja.

Vršni dio Drgomlja posjeduje univerzalni prirodni kompleks najljepše i najrasprostranjenije goranske spilje/pećine – Hajdovu hiža. Spilja zbog teškog pristupa, nije osposobljena za turistički posjet već je izazov za avanturiste uz korištenje adekvatne opreme. U blizini spilje nalazi se vidikovac s kojeg se pruža neopisivo lijep pogled ka sjeveru i na čitav bogomdani rezervat Kupe podno njega.

Ovaj kraj nikako ne smijete napustiti, a da niste prošetali Čudesnom dolinom leptira. Naime Gornji tok rijeke Kupe je upravo čudesna dolina leptira. Na tom području od dvadesetak kilometara istraživanjem je registrirano gotovo 500 vrsta leptira. Broj nije konačan, ali već pokazuje izvanredno bogatstvo pogotovo danjih leptira tako da na ovom malom prostoru nalazimo oko 60 % hrvatske faune leptira.

Više informacija na : http://www.gorski-kotar.com.hr/hr/zeleno-srce/gradovi/brod-na-kupi/